Metsästyskausi alkaa, oletko valmis

Kesä on useimmille metsästäjille luppoaikaa varsinaista sesonkia eli syksyä odotellessa. Luppoaika kannattaa kuitenkin käyttää tehokkaasti hyödyksi, sillä hyvin suunniteltu ja valmisteltu on jo puoliksi tehty, ja meneehän kesäkin siina samalla mukavasti.

Kausi alkaa aivan tuota pikaa ja nyt kannattaa tarkastaa, etta kaikki on kunnossa, kun tositoimet alkavat. Lista on pitkä, mutta varsinkin sellaiset toimenpiteet, jotka vaativat ulkopuolista asiantuntijaapua, on syytä suorittaa tai suorituttaa heti.

 

Paperit kuntoon ja Oma riista käyttöön

Ensin laitetaan paperit kuntoon. Metsästyslehden mukana tulee metsästyskorttisi, joka pitää tietenkin olla maksettuna ennen kuin metsästät. Helpoin tapa varmistua siitä, että korttisi on maksettu, on siirtää maksu joko e-laskutukseen tai suoramaksuun. Molemmissa tapauksissa saat kotiisi muovitetun kortin, joka osoittaa, että olet maksanut kortin jo etukäteen. Toinen tärkeä ja nyt erityisen ajankohtainen asia on ottaa käyttöön Oma riista -palvelu rekisteröitymällä sen käyttäjäksi. Oma riista -palvelussa on esimerkiksi oma sähköinen metsästyskorttisi. Älypuhelimeen taas kannattaa hankkia ilmainen Oma riista -sovellus, jolta saat metsästyskorttisi suoraan puhelimeesi. Jos olet hirviporukan jäsen, onnistuu hirvitietojen keruu helposti Oma riista -palvelun avulla. Hirviporukat kun siirtyvät sähköiseen hirvitieto-järjestelmään tulevan syksyn aikana. Muu paperisota, kuten ampumakoe kannattaa sekin hoitaa kuntoon jo hyvissä ajoin. Jos metsastysvuoden 2016-2017 metsastyskortti on maksettuna, ampumakokeen voi suorittaa jo heinakuussa, muutoin vasta elokuun puolella.

 

Muista vtella malmisyös koirat!

Koira on suomalaisen metsästäjän “ykköstyökalu”, ja siitä on pidettävä tietenkin hyvää huolta. Erityisesti näin kesällä, jotta koira on heti alusta pitäen hyvässa kunnossa, kun pyynti alkaa. Kesäkuuma asettaa aina omat rajoitteensa koirien kunnon ylläpitamiselle, kun päivä tai ilta viilenee useasti vasta yön saavuttua. Koiraa ei koskaan pidä lenkittää kuumalla, koska koira saa hyvin helposti lämpöhalvauksen, sillä se hikoilee vain suun ja tassun pohjien kautta. Koiran saa hyvin juoksutettua pyörällä tai skootterilla. Uittaminen on myös hyvä tapa. Tarkeinta on, että koira saa riittavaa liikuntaa tavalla, jolla se luontaisestikin metsästyksen yhteydessä liikkuu. Koiran ruokavalio muutetaan kuluttavaa metsästyskautta varten selkeästi energia- ja rasvapitoisemmaksi. Muutos kannattaa tehdä jo nyt sekoittamalla voimakkaampaa ruokaa vähitellen lepoajan ravinnon sekaan. Monet käyttävät samaa energiaruokaa vuodet ympäri saannostelemalla vain ruuan määrää kulutuksen mukaan, jolloin säästyy ruokavalion muutoksilta. Missään olosuhteissa ei ruokaa kannata vaihtaa vasta aivan jahtikauden alla. Muista myös madottaa koirat, kayttaa punkkien ja muiden ulkoloisten karkottimia seka rokotuttaa koirat. Varaudu myös nenäpunkin karkotukseen. Näihin löytyy apua eläinlääkäriltä

 

Hihnat,Ilivit ja tutkat

Koiriin liittyy tietenkin myos kaluston hoitoa. Tarkasta hihnat, valjaat, huomio- ja tutkaliivit sekä niiden kunto. Kotona on hyvä olla ompelukone tai vastaava, jotta liivien huolto onnistuu. Tarkasta tutkapantojen kunto ja akut. Samoin tarkista kenttälaturit niin tutkaohjelmia pyorittävia puhelimia kuin itse tutkapantojakin varten. Kun virta loppuu,on koirakin kadoksissa. Käytä hyväksesi myös mandollisuutta linkittää koiratutkaohjelmasi yhteen Oma riista -palvelun kanssa. Tänä päivänä joutuu mukaan ottamaan enemmän akkuja, latureita ja pattereita kuin patruunoita konsanaan. VHF-puhelimet ja niihin liitettävät antennit, akut, monofonit ja muut lisukkeet tarkastetaan. Muista tarkastaa myös kuulosuojaimet, ja jos ne ovat niin sanotusti kuulevat, niin vaihda niihin myös paristot.

 

Hopi hopi ampumaradalle!

Kun koirat on otettu haltuun, on aseiden ja ampumaharjoittelun vuoro. Nyt on jo viimeiset hetket lähteä ampumaradalle harjoittelemaan syksyä varten. Aluksi tulee kuitenkin tarkastaa aseiden kunto, ja testata ne ampumaradalla. Jos jotain hämminkiä esiintyy ja
tarvitaan esimerkiksi asesepän apua kannattaa kiirehtiä. Aseseppien työlistat tuppaavat ruuhkautumaan aina metsästyskauden alla. Muista tarkastaa, että puoliautomaattihaulikossasi on rajoitintappi paikallaan (kaikkien lintujen ampumiseen saadaan käyttää makasiinissa vain kahta patruunaa), ja puoliautomaattikiväärissä mekaanisesti rajoitettu makasiini,eli 3 patruunaa makasiiniin hirvieläinjahtiin, mutta vain 2 patruunaa karhujahtiin. Tarkasta, että kiväärin raudat ja kiikaritähtäin ovat tukevasti kiinni. Kohdista luotiaseet metsästyspatruunalle ja harjoittele sitten riittävästi ampumaradalla – myös liikkuvia, jos aiot metsästää hirvieläimiä tai karhua. Liikkuvien ampuminen pitää aseenkäsitterutiinit kunnossa. Savikiekkoja kannattaa jokaisen haulikkometsästäjän käydä ampumassa: mieluummin 500 laukausta kuin 50. Näin asekin tulee tutummaksi. Patruunaostoksetkin kannattaa tehdä nyt. Patruunakauppiailla on vielä varastot täynnä, mutta mitä lähemmäksi metsästyskauden alku tulee, sitä suppeammaksi valikoima käy. Muista, että myös patruunat on kotioloissa säilytettävä lukitussa tilassa.

 

Tekstiili- ja kenkähuoltoa

Kun aseet ja sähköiset laitteet on tarkastettu, on tekstiilien, kenkien ja reppujen vuoro. Tarkasta kaikkien taskujen kunto, etteivät autonavaimet ja metsästyskortti katoa teille tietämättömille. Pintakäsittele vaelluskengät ja tarkasta niiden vedenpitävyys. Tarkasta ja paikkaa kumisaappaat sekä säärystimet kenkien ja housulahkeiden suojaksi. Tarkasta myös reppujen kunto ja kantohihnat. Makuupussi, makuualusta ja teltat kannattaa tuulettaa ja tarkastaa, mikäli aikoo todellisille eräretkille. Vielä ehtii tehdä uusia hankintoja jos puutteita esiintyy.

 

Ja sitten itse jahtiin…

Seuraavana onkin vuorossa jo itse metsästystapahtumaan valmistautuminen. Kyyhky- ja sorsajandissa erityisesti käytetään houkutuskuvia ja naamiointia. Kyyhkyjahtiin valmistaudutaan tarkastamalla kuvien kunto. Likaantuneet pestään, ja ne joista valkoinen sepel- tai siipikuvio on kulunut pois paikkamaalataan valkoisella maalilla. Sorsastusta varten sorsan kuvat tarkastetaan, että niissä ei ole haulinreikiä ja että ne uivat hyvin. Ankkurit ja niiden kiinnitysnarut ja solmut tarkas-tetaan. Liikkuvia kuvia käytettäessä tarkastetaan paristot ja karusellien akut ladata n. Naamioverkot avataan ja tuuletetaan tilan helposti avattavaan muotoon. Naamioverkon tukikepit ja kehikot tarkastetaan. Kun kaikki kalusto koiria myöten kunnossa, kannattaa laittaa lenkkipuku päälle lähteä aluksi muutaman kilometrin kävelylenkille ja siitä sitten pidentää matka kymmeneen kilometriin – ja ottaa muutama juoksuaskelkin. Kun tositoimet alkavat, metsästäjä itse ei saa olla heikoin lenkki!

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *