Pitäisikö valita hirsitalo

Hirsitalo on perinteinen kokonaisista tukkipuista valmistettu rakennustyyppi. Suomessa hirsirakentamisen historia on pitkä ja hirsitalo oli yleisin talotyyppi ennen 1900 luvun alkua. Tuon jälkeen ns. rankarunkoiset talot alkoivat yleistyä ja ovat tänä päivänä suosituin talotyyppi. Viimevuosina hirsitalot ovat taas nostaneet suosiotaan, tänä päivänä joka neljäs omakotitalo rakennetaan hirrestä.

Hirsi soveltuu seinämateriaaliksi hyvin, sillä sille on ominaista hyvä hengittävyys. Sisätiloissa oleva vesihöyry pääsee vapautumaan hirren läpi ulos. Tämä takaa tasaisen kosteuden ja miellyttävän huoneilman talossa. Hirren lämmönsitomiskyky on hyvä. Lämpötila sisällä pysyy vakaana vaikka ulkoilman lämpötila muuttuukin vuorokauden aikana. Paksusta hirrestä tehty omakotitalo on näyttävä, eikä seiniin tarvitse tehdä erillistä ulkoverhousta. Sisätiloihinkaan ei ole välttämätöntä rakentaa erillistä seinämateriaalia. Hirsiseinä on kaunis niin sisältä kuin ulkoa. Hirsiseinä toimii hyvänä äänieristeenä verrattuna tavalliseen kipsilevy-seinään. Hirsitalo sitoo paljon hiilidioksidia ja on siten myös ilmastolle ystävällinen. Puu palaessaan tai maatuessaa päästää ilmaan sitomansa hiilidioksidin, mutta hirsitalon seinässä se voi pysyä sidottuna jopa satoja vuosia.

Hirsityypit

Hirsityypit. Pyöröhirsi, höylähirsi, lamellihirsi ja painumaton hirsi.

Pyöröhirsi on perinteinen hirsityyppi, se on pyöreä kokonaisesta tukkipuusta tehnty hirsityyppi. Monien mielestä näyttävin. Ennen pyöröhirret veistettiin käsin, mutta nykyisin ne tehdään useinmiten koneellisesti sorvaamalla. Tyyppillinen paksuus 15-23 senttiä.

Höylähirsi on suorakaiteen muotoon koneellisesti veistetty hirsityyppi. Ero pyöröhirteen lähinnä ulkonakö ja yleensä hieman pienempi paksuus.

Lamellihirsi valmistetaan liimaamalla yhteen höylättyjä lankkuja. Tuloksena saadaan vahva, halkeamaton ja isokin hirsi. Huonona puolena lamellihirressä on heikentynyt hengittävyys. Lankkujen välissä oleva liima-aine ei läpäise kosteutta yhtä hyvin kuin muu puu aines. Jos tarkoitus on rakentaa perinteisen näköinen ja oikein toimiva hirsitalo, kannattaa valita jokin muu hirsityyppi.

Hirsitalon seinille on tyypillistä painua jonkin verran kasaan ajan saatossa. Tämän ehkäisemiseksi on kehitetty painumaton hirsi. Se on lamellihirren tapainen hirsi, mutta “keskilankku” on liimattu hirteen pystysuuntaisesti. Puu kestää puristusta enemmän pystysuunnassa ja näin painumaton hirsi ehkäisee rakenteen painumisen lähes kokonaan. Huonona puolina usein korkeampi hinta ja hengittävyyden heikentyminen kuten lamellihirressäkin.

Ohuet hirret. Alle 9,5 senttiä vahvoja hirsiä ei pidetä sellaisenaan sopivana omakotitaloon riittämättömän eristyskyvyn vuoksi. Mitä paksumpi hirsi on, sitä suurempi on lämmöneristyskyky. Lisäeristyksen kanssa niitä voi silti käyttää hirsitalossa, mutta rakenne monimutkaistuu ja hirsitalon idea menetetään. Ohuempaa hirttä käytetään pääasiassa piharakennuksissa ja mökeissä, joissa eristyskyvyllä ei ole niin suurta merkitystä.

Rakentamiseen kuluva aika

Hirsitalo pakettina on nopea rakentaa verrattuna tavalliseen rankarunkoiseen taloon. Kun hirret ovat ladottu on ulko- ja sisäseinät heti valmiina. Edellyttäen että lisäeristettä tai erillistä sisäseinärakennetta ei tehdä. Ammattilaiset pystyttävät keskikokoisen hirsitalon noin kahdessa viikkossa sisältäen vesikaton asennuksen.

Suurimmat hirsitalorakentajat Suomessa

-Kontio hirsitalo
-Honkarakenne
-Honkatalot
-Kuusamo Hirsitalot
-Finnlamelli
-Ollikaisen hirsirakenne

Hirsitalopaketti hintaesimerkkejä

 

Honkarakenne Kunnas 127 600e

 

Honkarakenne Oula 88 200e

 

Honkarakenne Riekko 131 000e

Hinnat materiaalipaketteja ja otettu valmistajan kotisivuilta 17.10.2021

Nykyisin elämä on niin kiireistä, että rakentamiselle ei tahdo löytyä aikaa. Useimmat hirsitalovalmistajat myyvät taloja myös avaimet käteen periaatteella. Silloin sinun ei tarvite huolehtia rakentamisesta vaan valitsemasi hirsirakentaja vastaa rakentamisesta alusta loppuun. Sillä aikaa sinä voi nauttia elämästä. Tai jos haluat jättää itsellesi helpoimmat rakennustyöt esimerkiksi saunan kalusteiden asentamisen tai listojen kiinnityksen, voi asian usein sopia valmistajan kanssa. Näin voit säästää rakennuskustannuksissa.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *