Riistakamera paristot

Jos olet ensimmäistä kertaa ottamassa käyttöön riistakameraa, huomaat nopeasti, että tekniikan kansa voi mennä sormi suuhun. Erilaisten liittymien, asetuksien, parametrien ja testauksien kanssa taistellessa voi mennä mennä useita tunteja. Ja kun kaikki on valmista, vielä on yksi juttu – riistakameran paristot. Se voi vaikuttaa helpolta, laitan vain jotkin paristot sinne. Asia ei välttämättä ole niin yksinkertaista. Ekana tulee kysymys, minkä tyypiset paristot ostan? Alkaaliparistot, NiMh ladattavat vaiko lithium? Asia muuttuu nopeasti monimutkaiseksi.

Katsotaampa näitä kolmea eri paristotyyppiä, niiden ominaisuuksia ja milloin kannattaa valita niitä.

Lithium paristot

Lithium paristoissa on muutama kiinostava hyöty. Aluksi ne tuottavat 1,6 voltin jännitteen per kappale. Mitä korkeampi jännite paristoissa on, sitä tehokkaammin riistakameran salaman teho on. Vastaavasti matalamman jännitteen paristossa salaman teho on heikompi. Sillä on vaikutusta kuvan laatuun. Huomaathan että Lithium paristoja ei tule sekoittaa lithium-ion akkuihin. Lithium paristoja ei voi ladata.

Voidaan sanoa, että lithium paristoilla riistakameran salaman toimintasäde paranee 10 prosenttia. Lithium paristoilla kameran käyttöaika kasvaa jopa useilla kuukausilla, ennenkuin paristot ovat lopussa.

Johtuen paristojen kemiallisesta koostumuksesta, nämä paristot eivät heikenny kylmästä säästä. Yksi aspekti näissä on se, että niitä on tällä hetkellä saatavailla vain AA-koossa. Jos sinulla sattuu olemaan riistakamera, joka toimii D-paristoilla, sinulla kävi huono tuuri. Mutta jos sinulla on kamera joka tarvii C-paristot, voit silti hyötyä lithium paristojen korkeamman jännitteen tuomista eduista. AA ja C paristot ovat yhtä pitkiä kooltaan. Myytävänä on tähän käyttöön tarkoitettuja holkkeja jotka ovat C pariston paksuisia ja jonka sisään AA- paristo sujautetaan. Näin voit käyttää näitä korkeamman jännitteen AA paristoja kamerassa joka vaatii C-kokoiset paristot.

Toinen hyöty käyttäessä AA paristoja on paino. Ne ovat merkittävästi kevyempiä kuin C-paristot ja vievät vähemmän tilaa riistakamerassa. Jos sinulla on useita kameroita maastossa joihin paristot pitää vaihtaa, niin pienempiä on helpompi kuljettaa. Yhden kameran kannalta asialla ei tietysti ole suurta merkitystä. Huono puoli lithium paristossa on sen kalliimpi hinta. Ne ovat melkoisen paljon kalliimpia verrattuna tavalliseen paristoon. Ja niinkuin alkaaliparistot, niitä ei voi ladata uudelleen.

Yleisesti ottaen ja useisiin käyttökohteisiin suosittelen valitsemaan lithium paristot riistakameraan.

NiMh ladattavat paristot

  • Halvempia pitkässä juoksussa
  • Pidempi käyttöaika talvikuukausina
  • Ekoloogisia verrattuna “kertakäyttöisiin” paristoihin
  • NiMh ladattavat paristot keksittiin korvaajaksi nikkeli-cadmium (Ni-cad) paristoille, joille oli tyypilistä että ne kehittävät niin sanotun muistin.

Jos Ni-cad paristoa oli käytetty vain osittain, siten että paristoa ei oltu käytetty tyhjäksi, ne menettivät osan kapasiteetistaan. Jos paristo oli uutena käsitelty siten, että ne oli ladattu täyteen ja tyhjennetty loppuun asti pari kertaa, niin silloin ne eivät kehittäneet haitallista “muistia” niin helposti.

Täyteen ladattu NiMH paristo tuottaa noin 1,4 voltin jännitteen. Kuitenkin ne laskevat melko pian 1,2 voltin toimintajännitteeseen. Jännite pysyy tuossa lukemassa suhteellisen vakaasti pariston tyhjentymiseen asti. 1.2 voltin jännite ei kuitenkaan yleensä aiheuta ogelmia, vaikka se onkin nimellistä 1.5 voltin AA paristojen jännitettä matalampi – joskus se aiheuttaa. Jotkin riistakamerat eivät enää toimi tuolla alhaisemmalla jännitteellä. Yleensä kameroiden varsinainen käyttöjännite on 6 volttia. 4 kertaa 1.5 volttia, eli osa paristoista on sarjaan kytketty.

Moni näistä 6 voltin jännitteellä toimivista riistakameroista haistelee paristojen varaustasoa ja sulkevat laitteen, kun jännite on laskenut noin viiteen volttii. Tilanteessa, jossa käytetään NiMh paristoja joiden jännite on 1.2 volttia, ne tuottavat sarjaankytkettynä vain 4.8 volttia. Tämä tuottaa ongelmia joihinkin kameroihin. Uusimmat kamerat ovat kuitenkin suuniteltu siten, että sammumisjännite on 1 volttia per paristo ja ovat siten täysin yhteensopivia NiMh paristojen kanssa.

Mitä olemme oppineet viime vuosikymmenillä: Kaikki NiMH paristot eivät ole samanarvoisia. Monilla on huonoja kokemuksia ladattavista paristoista. Monesti on kuultu että on ostettu tietämättään vanhoja ja matalan kapasiteetin paristoja ja huomattu, että niiden suorituskyky on ollut luokatonta. Useimmat saatavilla olevat ladattavat paristo ilmoittavat kapasiteetin milliampeeritunteina mAh. Nämä tavarataloista saatavat paristot toimivat yhtä hyvin kuin alkaaliparistot ja monesti käyttäjät katsovat, että ladattavien paristojen kanssa puleeraaminen ei maksa vaivaa. Asia on itseasiassa päinvastoin. Laadukkaimmat NiMH paristot ovat kapasiteetiltaan 2500 mAh, jopa enemmänkin ja pesevät suorituskyvyssä parhaimmankin alkalipariston noin 50 prosentilla. Varmista, että vertailet paristoja ostaessasi mAh kapasiteetin määrää. Mitä korkeampi, sen parempi.

Lataus on tärkeä vaihe

Olemme oppineet, että on yhtä tärkeää millä paristot ovat ladattu, kuin se että miten ja milloin paristot ladataan. Useimmat halppislaturit, joita tavarataloista myydään, lataavat paristoja tasaisella virralla esim. 200 mA tietyn ajan riippumatta siitä paljonko pariston varaustaso on. Tämä ei ole ongelma, jos ladattavat paristot ovat täysin tyhjiä, kun ne asetetaan laturiin ladattavaksi. Käytännössä asia ei aina ole niin. Tyypillisesti kun itse vaihdan paristot 3 kameraan ja tulen kotiin repullinen paristoja mukanani, minulla ei ole mitää tietoa paljonko kussakin paristossa on varausta jäljellä. Onneksi minulla onkin älylaturi, joka osaa ottaa huomioon ladattaessa että paljonko kutakin paristoa tulee ladata. Älylaturi lataa paristot täyteen ja siirtyy automaattisesti ylläpitolataukseen. Taas halppislaturit lataavat väkisin paristoja vaikka, ne olisivatkin jo osittain täynnä latauksen alkaessa. Tämä ylilataus on myrkyllistä paristoille. Niiden kapasiteetti heikkenee eli paristo tyhjentyy käytössä aikaisemmin. Jotkin jopa menevät heti käyttökelvottomiksi. Jos haluat hyötyä NiMH paristoista täysimittaisesti, suosittelen hankkimaan älylaturin.

Ota paristot käyttöön välittömästi kun ne on poistettu älylaturista. NiMH paristot alkavat menettää varaustaan heti, kun ne eivät ole lautauksessa ja niitä ei käytetä. Jokainen paristo menettää noin puoli prosenttia varauksestaan päivittäin kunnes se menee tyhjäksi. Pitääksesi tuotteen mahdollisimman pitkäikäisena, älä säilytä niitä “toimettomina”. Älylaturissa niitä voi pitää kiini miten pitkään vaan. Jos laitan NiMH paristot heti käyttöön riistakameraan ne kestävät minulla noin 2-2.5 kuukautta.

Älä odota liikoja paristoilta

Valmistajat usein lupaavat, että paristoja voi ladata satoja, jopa tuhansia kertoja uudestaan. Se voi olla mahdollista, jos käytettän jotain laitetta, joka kuluttaa paristoja paljon ja niitä pitää ladata päivittäin. Todellisuudessa niiden käyttöikä on kolmesta viiteen vuoteen, jonka jälkeen ne ovat menettäneet suorituskykyään sen verran, että ne tulee uusia.

Vältä käyttämästä kuumassa

Olen huomannut että paristojen kapasiteetti heikkenee, kun niitä käytetään kuumissa olosuhteissa (yli 30c). Tälläisissa olosuhteissa NiMH paristojen suorituskyky voi huonontua yli puolella. Jos sinun pitää käyttää paristoja näin kuumissa olosuhteissa, alkaliparistot ovat parempi vaihtoehto. Joskus kun on ollut kovia helleviikkoja, olen suosiolla vaihtanut kameroihin alkaliparistot.

Alkali paristot

Alkaliparistot ovat selvästi eniten käytetty ja parhaiten saatavilla oleva paristotyyppi. Ne ovat myöskin edullisia, mutta niillä on useita huonoja puolia. Ne myydään 1.5 voltin jännitetasoisina, mutta alkavat menettää varausta heti käyttöönoton jälkeen.

Kun aikaa kuluu ja riistakameraa käytetään, jännitetaso heikkenee entisestään. Tällä on vaikutusta salaman tehoon. Kuvat jotka on otettu alkaliparistojen varauksen vielä ollessa hyvä, yökuvat ovat selkeitä ja hyvin valottuneita. Ajan kuluessa ja paristojen jännitteen laskiessa yökuvat alkavat mennä tummemmaksi ja tummemmaksi. Paristojen teho ei silloin riitä “väläyttämään” salamaa riittävän tehokkaasti.

Ongelma pahenee entisestään, kunnes yökuvat ovat yön mustia ja/tai kamera sammuttaa itsensä tyhjentyneiden paristojen vuoksi. Lisäksi huonoina puolina voidaan sanoa, että paristot eivät ollenkaan tykkää kylmästä. Niiden kapasiteetti jopa puolittuu, kun lämpötila laskee alle nollan.

Lopuksi alkaliparistot eivät ole ladattavissa. Yhden käyttökerran jälkeen ne lentävät romukoppaan. Ympäristön kannalta nämä ovat huono vaihtoehto.

Yhteenvetona voidaan todeta, että alkaaliparistot ovat halpoja ja helposti saatavilla, mutta niiden suorituskyky ei ole erityisen hyvä ja ne eivät toimi kunnolla kylmässä ilmassa. Ne ovat lisäksi epäluotettavia. Suoraan sanottua minä inhoan alkali paristoja. Useinmiten toimimattoman riitakameran syynä on kyseiset paristo.

Paristojen käyttöaika

Olen tehnyt joitain testejä eri paristoille ja pariston käyttöaika oli niistä hankalin. On useita muuttujia, jotka vaikuttavat lopputulokseen, joten lopullisen totuuden selvittäminen voi olla vaikeaa. Selitän tässä joitain asioita, jotka vaikuttavat paristojen käyttöaikaan riistakamerassa.

Riistakameroiden virrankulutus lepotilassa

Jokainen riistakamera tarvitsee tietyn määrän paristojen varaustasoa pysyäkseen toimintakuntoisina. Lepotilan virrankulutus vaihtelee 0,17 milliampeerista 11 milliampeeriin (joissain jopa enemmän). Olen mitannut virrankulutusta muutamista eri kameroista ja verrannut lukemia kameran paristojen kapasiteettiin. Yksinkertaistettuna paristojen mAh määrä kertoo miten paljon paristoa voi kuormittaa tunnin aikana ennekuin se tyhjenee. Sitä voisi verrata auton bensatankkiin, mitä isompi, sen pitemmälle autolla pääsee ja kun tiedetään auton kulutus, niin matka voidaan laskea. Samalla periaatteella voidaan laskea kauanko riistakameran paristot kestävät valmiustilassa. Seuraavat laskelmat eivät ota huomioon lukemattomia muuttujia, jotka vaikuttavat paristojen käyttöaikaan, vaan siinä tarkastellaan pelkästään sitä, miten kauan kameran paristot kestävät valmiustilassa:

(paristojen mAh kapasiteeti/virrankulutus lepotilassa/24 = montako päivää kameran paristot kestävät)

  • HC500 riistakamera
  • Paristojen tyyppi ja määrrä: 12 AA. Yhteensä 5000 mAh @ 9v
  • Virrankulutus valmiustilassa: 0,22 milliampeeria
  • 5000/0,22/24= 947 päivää
  • Stealth Cam Archer’s Choice
  • Paristojen tyyppi ja määrrä: 8 AA 5000 mAh @ 6v
  • Virrankulutus valmiustilassa: 3,97 milliampeeria
  • 5000/3.97/24= 52 päivää

Niinkuin näätte, erot voivat olla dramaattisia. Tässä esimerkissä HC500 riistakamera säilyy valmiustilassa 2.5 vuotta ja Stealth Cam Archer’s Choice ei kestä edes kahta kuukautta. Kameroiden hinnassa on kuitenkin iso ero. HC500 on noin kolme kertaa kalliimpi. Silti kun otetaan huomioon paristojen vähempi kulutus, niin lopulliset kustannukset tasaantuvat ajan myötä. Energiatehokkuus kannattaa siis ottaa huomioon riistakameraa valitessa.

Virrankulutus kuvaa ottaessa

Käytössä riistakamera havaitsee liikuvan kohteen ja useita prosesseja käynnistuu, kun riistakamera ottaa ja tallentaa kuvan. Tämä sarja toimintoja vaihtelee pituudessaan ja intensiteetissään eri kameroissa. Tässä joitain toimintoja joita tapahtuu kameran kuvatessa:

  • Laskee käytössä olevan valaistuksen määrän ja säätää sulkimen asetuksia optimaalisen kuvalaadun saamiseksi
  • Ottaa yhden tai kaksi koekuvaa
  • Lataa kondensaattorin, joka antaa virtansa IR-salamalle
  • Laukaisee salaman
  • Ottaa yhteyden muistikorttiin ja valmistelee sitä kuvan tallentamista varten
  • Ottaa kuvan
  • Tallentaa kuvan muistikortille
  • Lukee asetuksista tiedot milloin ja miten seuraava kuva tulisi ottaa

Kaikki nämä ylläolevat toiminnot syövät paristojen virtaa. Kun jotkin kameran tekevät tämän energiatehokkaasti, jotkin eivät. Virranotto kuvatessa vaihtelee 140 milliampeerista puolen sekunnin ajan jopa 1000 milliampeeriin 60 sekunnin. Laskemalla voidaan todeta montako kuvaa kameralla voidaan ottaa ennekuin paristot tyhjenevät. Esimerkki:

Moultrie M100 kamera kuluttaa virtaa lepotilassa 0,17 milliampeeria
Kuvaa ottaessa se kuluttaa 170 milliampeeria 18 sekunnin ajan.
Jos lasketaan kokonais virrankulutusta kuvatessa, tullaan lukemaan 3060 milliampeeria sekunnissa. (170 milliampeeria kertaa 18 sekuntia)
Edelleen laskemalla voidaan todeta, että yhden kuvan ottaminen vähentää valmiusaikaa viidellä tunnilla.

Tämä ei välttämättä vaikuta relevantilta tai tärkeältä, mutta käytännössä jokainen 5 kuvan virrankulutus lyhentää kameran valmiusaikaa yhdellä päivällä. Verailun vuoksi voidaan sanoa että HC500 kamera tässä samassa tilanteessa ottaa 266 päiväkuvaa ennenkuin kuluttaa päivän verran valmiusaikaa. Ero on siis tähtitieteellisen suuri. Jos sinulla on useita riistakameroita käytössä, energiatehokkuudella on paljon merkitystä.

Johtopäätös

Niinkuin näet muuttujia paristojen käyttöikään on paljon eivätkä ne välttämättä ole vakioita. Näitä laskemia pidä siis ottaa minään eksaktina tieteenä. Mitä voidaan päätellä on se, että kameroiden virrankulutuksessa on isoja eroja. Esimerkin HC500 kameran paristot kestävät noin kymmenen kertaa pidempään kuin Stealth Cam Archer’s Choice mallissa.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *