Antti Heikkilä pitkä haastattelu

Antti Heikkilä on ortopedian erikoislääkäri ja kirjailija. Hänet tunnetaan vähähiilihydraattisen ruokavalion puolestapuhujana. Tunnetuin Antti Heikkilän kirjoittama kirja on “Lääkkeetön elämä.” v.2018

Insuliiniresistenssi

Nykyisin Suomessa kaikki sairaudet hoidetaan lääkkeillä. Esitetään että ei ole muuta tietä ongelman hoitamiseksi. Moni diabetesta sairastava henkilö on saanut apua ruokavaliomuutoksella ja pystynyt elämään normaalia elämää. Mistä diabeteksesta on kysymys? Se on insuliinihormonin toiminnan häiriö. Se kehittyy monesti jo lapsena ja siitä aiheutuu monenlaisia eri sairauksia. Isuliiniresistenssiä voi pitää diabeteksen esiasteena. Isuliini ei enää toimi elimistössä niinkuin se normaalisti toimisi. Mitä enemmän insuliinia on elimistössä, sitä enemmän keho alkaa vastustamaan sitä. Isuliinin määrä taas on pitkälti verrannollinen siihen paljonko hiilihydraatteja henkilö syö. Pitkällä aikavalillä vääränlainen ruokavalio aiheuttaa tämän ongelman. Lihavuus on Suomessa ongelma ja jos lapsillakin on usein ylipainoa. Ongelma ei ole se, että syödään liian paljon. Vaan juurisyy on siinä, että syödään vääränlaista ravaintoa liikaa. Sokerit ja muut nopeasti imeytyvät hiilihyhdraatit liiallisesti liian pitkään otettuna aiheuttavat ennen pitkää isuliiniresistenssiä joka johtaa lihavuuteen. Tien päässä on kakkostyypin diabetes tai muut sairaudet esim. syöpä, verenpainetauti, sydäntaudit, aivohalvaus. Mikä on nurinkurista on se, että kaikkia näitä sairauksia hoidetaan lääkkeillä, mutta kukaan ei puhu ongelman juurisyystä – vääränlaisesta ravinnosta. Suomen ravintosuositukset eivät varsinaisesti perustu tieteelliseen vertailuun erilaisten ruokavalioiden terveysvaikutuksista, vaan ohjeet ovat tulleet Amerikasta. Ohjeet ovat ruokapoliitiikkaa ja hyödyttävät elinkeinoelämää. Se on jättimäinen bisnes, joka tuottaa roskaruokaa ja joiden aiheuttamia oireita hoidetaan lääkkeillä. Tämä median tukema bisnesympyrä hyödyttää joitakin, muttei tavallista ihmistä. Vähähiilihydraattinen ruovavalio on tutkimuksissakin todettu toimivaksi keinoksi ehkäistä diabeteksen haittoja. Pitäisi tehdä tieteellinen koe, jossa vertaillaan vähähiilihydraattista ruokavaliota virallisiin ravintosuosituksiin ja katsoa kumpi on parempi, kumpi edistää terveyttä. Miksi sellaista tutkimusta ei ole tehty? Sitä saa kysyä. Onneksi omaan terveyteen voi vaikuttaa itse tekemällä muutoksen ruokavalioon.

 

Fruktoosi

Tavallisessa sokerissa on glukoosia ja fruktoosia. Glukoosi menee suoraan polttoaineeksi tai rasvaksi rasvakudokseen. Fruktoosin puolesta tilanne on monimutkaisempi. Se kulkee maksan kautta jossa se muutetaan rasvaksi tai energiaksi. Jos sitä syö paljon siitä muodostuva rasva varastoituu maksaan. Tilaa kutsutaan rasvamaksaksi, joka on vaarallinen sairaus. Liiallisen fruktoosin haitat ovat pitkälti samat kuin liiallisen alkoholinkäytön aiheuttamat vaivat. Maksa käsittelee nämä aineet samantyyppisellä prosessilla. Fruktoosi ei sinällään kuulu ihmisen ruokavalioon (varsinkaan siinä muodossa, jossa sitä eniten syödään), mutta jotkin eläimet tarvitsevat sitä. Glukoosi ei maistu makealle siksi fruktoosia käytetään monissa makeisissa ja juomissa. Suomessa on rasvamaksa joka neljännellä henkilöllä. Se on hinta mukavan makuisista välipaloista ja herkuista.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio

VHH-ruokavalio on periaatteeltaan yksinkertainen. Hiilihydraatteja korkeintaan 50 grammaa päivässä. Pääpilareina eläintuotteet ja kasvikset. Kaikki tärkkelys ja sokerit pois. VHH-ruokavalio on rasvapainotteinen ruokavalio, jossa elimistön energianlähde painottuu rasvaan. Liha, juusto, kananmuna, kesäkurpitsa, kaalit ja munakoiso ovat esimerkkejä tähän ruokavalioon usein kuuluvista ainesosia. Rasvoista eläinrasvat, kookosöljy ja laadukas oliiviöljy. Siemenöljyjä tai margariineja ei suositella käytettävän. Painoita aina luomua jos mahdollista. Mitä vähemmän prosessoitua ruoka on, sitä parempi. Tällä ruokavaliolla verensokeri pysyy tasaisena ja energiaa riittää koko päivän. Unen tarve lyhenee ja laatu paranee. Kun keho sirtyy rasvanpoltto tilaan, tulee elimistöön ketoaineita, joita aivot käyttävät energiaksi. Monesti vähähiilihydraattiseen ruokavaliota kokeillut huomaa ajattelunkin virkistyneet ja huomaa voivansa henkisestikkin paremmin. Ketoaineet ovat tehokkaampi energianlähde aivoille verrattuna glukoosiin.

Antti Heikkilän rasvashotti

  • 15ml Kookosrasvaa
  • 15-30ml Oliiviöljyä
  • 15ml Kalanmaksaöljyä

Resepti on simppeli. Öljyt sekoitetaan lasiin ja juodaan sellaisenaan. Antin aamupala koostuu tarkoin valituista terveellisistä rasvoista. Rasvat pitävät isuliinitasot stabiilina ja nälän poissa pitkään yhdessä vähähiilihydraattisen ruokavalion kanssa.

Video on upotettu sivulle Vimeosta käyttöehtojen mukaisesti. Jos et halua sallia videoidesi upotus-toimitoa, voit muuttaa videoidesi yksityisyysasetuksia Vimeosta. Lisätietoja: https://vimeo.com/blog/post/video-privacy-explained/

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *