Kohti uutta metsästysvuotta

 

Metsästysvuoden alku on jo muutaman viikon päässä. Metsästäjille se on monella tapaa vuoden kohokohta ja rytmittää koko vuoden kiertoa. On aika huoltaa koirat ja varusteet sekä varmistaa, että tarvittavat tiedot ja taidot ovat ajan tasalla. Samalla on syytä muistaa, että metsästäjien toimintaa arvioidaan joka vuosi uudelleen niin muiden ihmisten kuin yhteustyökumppaneiden taholta. Taitojen ja tietojen on siis oltava ajan tasalla ja toiminnan sääntöjen mukaista ja avointa. Meistä jokainen edustaa jahdissa toiminnallaan ja esimerkillään koko metsästäjäkuntaa!

Erityisesti metsästyksen eettisyyden osalta toiminta on jatkuvan läpivalaisun kohteena. Muistetaan siis hyvät metsästystavat, turvallisuus ja saaliin kunnioittaminen tulevalla kaudella aina rauhoittamattomista linnuista suurpetoihin saakka. Riista on arvokas luonnonvara ja parhaiten sitä kunnioitetaan keskittymällä jokaiseen metsästystilanteeseen huolellisesti, käsittelemällä saaliiksi saatu riista oikein ja valmistamalla se kokonaan ruoaksi tai jos mahdollista, vaikkapa muistoesineeksi tai päälle puettavaksi.

Päättyvänä metsästysvuonna suurpedot, erityisesti susi, ja sen kannanhoidollinen metsästys on puhuttanut paljon. Karhun ja ilveksen hoitosuunnitelmia päivitetään parhaillaan ja suden kannanhoidollisen metsästyksen kaksivuotinen kokeilu on takana. Keskusteluissa välillä unohtuu, että riistakantojen hoito on paljon muutakin kuin metsästystä. Erityisesti hoitosuunnitelmat ovat työkalu, jolla riistakantojen kehitykseen vaikutetaan. Karhun ja ilveksen osalta voidaan todeta kehityksen olleen hyvin positiivista; molemmat lajit ovat vakiintuneet metsästettävien riistaeläinten joukkoon, ja niiden kannat voivat hyvin. Tämä on hyvä esimerkki onnistuneesta kannanhoitosuunnitelmien määrätietoisesta toteuttamisesta.

Suden osalta on kaikki mahdollisuudet edetä samaan suuntaan hoitosuunnitelmaa toteuttamalla. Suden kannanhoidollisen metsästyksen tulosten arviointi on kesken, mutta metsästys on toteutunut kokeilun aikana hallitusti ja keskustelu on muuttunut asiapitoisemmaksi. Tällaista viestiä on tullut myös valvontaviranomaisien suunnalta. Lisäksi kannan kehitys kuulostaa tämän hetkisen tietojen perusteella positiiviseltä eikä selittämätöntä poistumaa näyttäisi esiintyvän. Toivottavasti analyysien valmistuttua on suden kohdalla edellytykset jatkaa karhun ja ilveksen viitoittamalla tiellä. Tästä ministeriö tekee päättökset syksyllä sen jälkeen, kun kaikki tiedot ja analyysit ovat käytettävissä.

Metsästäjille on riistakantojen hoidossa suuri vastuu – koko ajan on pystyttävä osoittamaan yhteiskunnalle aina Euroopan unionia myöten, että riistavaroja hoidetaan kestävästi. Vaikka tilanne joskus riistamailla saattaakin näyttää siltä, että päätökset tehdään kaukana todellista tlannetta huonosti ymmärtäen, kaikkien on kannettava vastuu ja toimittava sääntöjen puitteissa. Metsästysharrastuksen jatkuminen ja kehittäminen ei kestä yhtään salametsästystapausta tai edes salametsästyksen hiljaista hyväksymistä.

Pidetään siis alkavalla jahtikaudella huolta siitä, että metsästys tapahtuu kaikkia sääntöjä noudattaen, turvallisesti ja kanssaihmisiä sekä riistaa kunnioittaen. Edessä on jälleen ikimuistoisia hetkiä ja virkistymistä yksin tai yhdessä riistavaroja hoitaen ja harkitusti verottaen. Muistetaan kunnioittamalla riistaa loppuun saakka käyttämällä koko saalis!

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *